Mladá pšenice

Pšenice jako taková je známá již řadu let. Nejstarší zmínky o ní pochází z období již 6000 let př. n. l. a to z území Íránu. Její užívání v zeleném stavu se stalo trendem teprve nedávno. Ovlivnily to především její pozitivní účinky na lidský organismus.

pole se zelenou pšenicí

Dříve se tato travnatá rostlina pěstovala především pro semena sloužící především k výrobě mouky či k dalšímu zasetí. Dnes už ale víme, že užitek může přinést i dříve, než dozraje. Pokud se totiž sklidí přibližně ve výšce 15 cm, usuší a rozemele, výsledkem bude zelený prášek plný velmi hodnotných látek, díky nimž se řadí mezi superpotraviny. Z tohoto prášku se pak smícháním s vodou připraví nápoj nabytý zdravými přírodními látkami.

Obsahuje velké množství vitamínů – C, E, K a spousta druhů ze skupiny B. Dále je velmi bohatý na enzymy, antioxidanty, minerály (draslík, fosfor, hořčík, jod, kobalt, mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek, železo) a další živiny. Kromě toho obsahuje také barviva karotenoidy a chlorofyl.

Díky těmto látkám může řešit mnohé zdravotní obtíže – nedostatek spánku, detoxikuje organismus, zbavuje ho překyselení, pomáhá k lepšímu zažívání, potažmo hubnutí, snižuje únavu, léčí chudokrevnost, onemocnění jater a zmírňuje projevy stárnutí.

zelený drink

Ne každý je zběhlý v pěstování rostlin, proto jistě potěší, že mladou pšenici Nakliceno lze sehnat hned ve dvou podobách. První z nich je již zmiňovaný prášek, druhá má podobu tablet, jež je snadnější k užívání. Ani prášek ale není nijak náročný na přípravu – stačí jej rozmíchat ve vodě nebo ovocné či zeleninové šťávě. Mladá pšenice může dochutit také jogurt, kaše či různé koktejly, může být také součástí mnoha studených jídel. Jediné omezení skýtají horké nápoje či jídla, které neutralizují enzymy, takže se pak tato superpotravina mine účinkem. Dále je pro dlouhotrvající blahodárný vliv pšenice nutné, aby se užívala pravidelně.